Počeo s radom Croatian Mezzanine Debt Fund

Počeo s radom Croatian Mezzanine Debt Fund

Krajem siječnja 2022. godine uspješno je završeno prvo zatvaranje Croatian Mezzanine Debt Fund-a, jednog od tri fonda kojeg je European Investment Fund odabrao u sklopu svog financijskog programa s HABOR-om - CROGIP.

Cilj programa je usmjeriti ulaganja institucionalnih financijskih investitora u fondove rizičnog kapitala i na taj način osigurati sredstava koji će alternativni investicijski fondovi investirati u mala i srednja poduzeća.

Kroz ovaj fond, mala i srednja poduzeća u Hrvatskoj moći će koristiti dodatni dugoročni oblik financiranja, a Fond će biti usmjeren na razvoj privatnih malih i srednjih tvrtki kroz subordinirani dužnički instrument - mezzanine.

Uz zahvalu svim investitorima na podršci i pomoći u osnivanju Fonda, iz Mezzanine Partnersa, u nastavku pojašnjavaju kako će Croatian Mezzanine Debt Fund ulagati u razne sektore, osim sektora nekretnina te sektore koji su prema propisima EIF-a zabranjeni te dodaju kako očekuju upravljanje portfeljem do dvadesetak ulaganja u pojedinačnom iznosu od 1 do 5 milijuna eura.

Potencijalno ulaganje može uključivati investicije u dugotrajnu imovinu, promjenu kapitalne i vlasničke strukture, podršku u postupcima spajanja i preuzimanja, financijsko ojačavanje te akviziciju i širenje tržišta.

U skladu sa strategijom ulaganja, fond će ulagati u tvrtke s dobrim novčanim tokovima i jakim  upravljačkim  timovima. S ovim ulaganjima male i srednje tvrtke mogu ostvariti rast i ublažiti prekomjerni financijski rizik.

Očekuje se da će fond imati konačno zatvaranje u prvoj polovici 2022. godine i dostići ukupno 55 milijuna eura.

 

Kontakt:

Mezzanine Partners d.d.

Krešimir Gjenero

Partner

+385 91 4699 626